ερωτήσεις για τα

Τμήματα

Ο Προσκοπισμός, συμβάλλοντας στην διαπαιδαγώγηση των παιδιών, μπορεί να βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητές του, να κοινωνικοποιηθεί και να αποκτήσει νέους φίλους. Στους προσκόπους το παιδί σας θα αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα. Παράλληλα, το παιδί σας έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει σε διάφορες δραστηριότες αποκτώντας χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες ζωής.

Πρόσκοπος μπορεί να γίνει κανείς από την ηλικία των 6 ετών, οπότε και εντάσσεται στην Αγέλη Λυκοπούλων.

Φυσικά! Ο Προσκοπισμός είναι ανοιχτός σε όλους, χωρίς διακρίσεις φυλής, εθνικότητας, πίστης.

Ναι, οι πρόσκοποι φορούν την προσκοπική στολή η οποία προσαρμόζεται ανάλογα με τη δράση στην οποία συμμετέχουμε. Αυτό που πάντα έχουμε μαζί μας είναι το προσκοπικό μας μαντήλι!

Ο Προσκοπισμός είναι μία εθελοντική Κίνηση. Έτσι, όλοι οι ενήλικες που υποστηρίζουν το προσκοπικό πρόγραμμα προσφέρουν την ενέργεια και το χρόνο τους αφιλοκερδώς. Ωστόσο τα μέλη χρειάζεται να εισφέρουν χρηματικά προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα των δράσεων (ασφάλιση, μετακινήσεις, υλικά, φαγητό κ.λ.π) και τα έξοδα της προσκοπικής εστίας (λογαριασμος τηλεφώνου, ρεύματος κ.λ.π). Η ετήσια συνδρομή για την κάλυψη των αναγκών του Συστήματος είναι 75 ευρώ.

 

Τα τμήματα του Συστήματος πραγματοποιούν δράσεις τυπικά μία φορά την εβδομάδα. Οι δράσεις αυτές διαρκούν περίπου 2 ώρες. Ακόμη τα τμήματα διοργανώνουν διήμερες εκδρομές περίπου 4 φορές το χρόνο. Τέλος τα τμήματα διοργανώνουν πολυήμερες εκδομές και κατασκηνώσεις οι οποίες πραγματοποιούνται τις ημέρες των εορτών και το καλοκαίρι.

Φυσικά! Μπορεί να παρακολουθήσει 1-2 δράσεις πριν την εγγραφή.

Φυσικά! Ο προσκοπισμός αφορά και παιδιά και νέους. Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν μπορείς να μπεις στην φανταστική παρέα του Προσκοπικού Δικτύου, εφόσον είσαι 18-24 ετών, αλλιώς μπορείς να γίνεις Ενήλικο Στέλεχος, υποστηρίζοντας το προσκοπικό έργο με διάφορους τρόπους.

ερωτήσεις για τους

Εθελοντές

Όχι! Οι Ενήλικες που υποστηρίζουν την Προσκοπική Κίνηση είναι Εθελοντές. Όσα κερδίζουν όμως από τις εμπειρίες τους στην Προσκοπική Κίνηση είναι ανεκτίμητα!

Η Προσκοπική στολή είναι ίσως το πιο αναγνωρίσιμο στοιχείο του Προσκόπου. Μικροί και Μεγάλοι φοράμε τη στολή μας με υπερηφάνεια. Η Προσκοπική στολή είναι μέρος του Συμβολικού Πλαισίου του Προσκοπισμού που εξυπηρετεί παιδαγωγικούς στόχους. Επιπλέον η στολή μας είναι πλέον πολύ όμορφη και μοντέρνα! Φυσικά η στολή μας προσαρμόζεται ανάλογα με τη δραστηριότητα στην οποία συμμετέχουμε. Έτσι η ενδυμασία μας μπορεί να αποτελείται από αναρριχιτικό εξοπλισμό, στολή κατάδυσης ή να περιλαμβάνει πέδιλα του σκι! Αυτό που σίγουρα έχουμε μαζί μας είναι το Προσκοπικό μας μαντήλι.

Κατά μέσο όρο οι Ενήλικες προσφέρουν 4 – 6 ώρες την εβδομάδα. Οι ώρες αυτές περιλαμβάνουν την προετοιμασία μίας δράσης και την πραγματοποίησή της.

Φυσικά! Η προσφορά κάθε εθελοντή είναι πολύτιμη. Οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνει προσαρμόζονται στον χρόνο που μπορεί να διαθέσει.

Όχι, στους Προσκόπους καλλιεργείται η αυτοπειθαρχεία και όχι η πειθαρχεία. Οι διακρίσεις των ρόλων των Ενηλίκων Εθελοντών έχουν επίσης καθαρά συντονιστικό χαρακτήρα. Η αυτοπειθαρχεία είναι μία συνειδητή επιλογή που βοηθά τον άνθρωπο σε διάφορες πτυχές της ζωής του. Διακρίνεται από την πειθαρχεία που επιβάλλεται εξωτερικά χωρίς κάποια αιτιολόγηση.

Όχι, ο Προσκοπισμός είναι ανοιχτός σε όλους χωρίς να διακρίνει βάσει καταγωγής, εθνικότητας, πίστης, πολιτικών ή άλλων προτιμήσεων. Οποιοσδήποτε σέβεται και αποδέχεται τις Αρχές και τις Αξίες του Προσκοπισμού μπορεί να προσφέρει.

Όχι, οι Ενήλικες Εθελοντές δεν είναι επαγγελματίες παιδαγωγοί, ούτε προσπαθούν να γίνουν. Το προσκοπικό παιχνίδι είναι απλό και κατανοητό. Επιπλέον, ο Προσκοπισμός παρέχει στους Εθελοντές σειρά εκπαιδεύσεων που τους επιτρέπουν να πραγματοποιήσουν με επιτυχία τις προσκοπικές δραστηριότητες.

Φυσικά! Οι περισσότεροι εργοδότες εκτιμούν ιδιαίτερα την εθελοντική προσφορά του υποψήφιου εργαζόμενου. Επιπλέον, η εθελοντική προσφορά στον Προσκοπισμό εφοδιάζει τους Ενήλικες με δεξιότητες όπως διαχείριση κοινού και ανθρωπίνου δυναμικού, ομαδικής δράσης, στοχοθέτησης και λήψης αποφάσεων κ.α.

Copyright © 2024. All Right Reserved. Powered By DICON.gr Created By Thanasis Giannoudis & Thanos Athanasopoulos